petak, april 03, 2020
   
Font

CRNAGORACOOP

Dugogodišnje postojanje imena privrednog subjekta „CRNAGORACOOP“ od 1973. godine na tržištu sa svojim kvalitetnim proizvodima  kafa „CG“, espresso kafa „Grande“ i konditorski proizvodi, stvorili su kod poslovnog svijeta i potrošača jednog uspješnog proizvođača, koji je od osnivanja do danas pokazao izuzetnu fleksibilnost u poslovanju, uspješno prevazilazeći sve poteškoće na koje je nailazio u svim fazama svog postojanja kako one pozitivne tako i negativne.

Sve poteškoće u egzistenciji zbog nepovoljne političke i ekonomske klime na području Crne Gore ovo Preduzeće  je uspješno prevazišlo, kao prvo preduzeće koje je privatizovano u Crnoj Gori i time dalo veliku podršku za daljnu svojinsku transformaciju privrede Republike Crne Gore kao i za politiku privatizacije koju je sprovodila Vlada Republike Crne Gore.  S tim u vezi 21.03.1997. godine većinski vlasnik  MP „Alpex“ Podgorica, vlasništvo sadašnjih vlasnika Crnagoracoop NB Danilovgrad, preuzeo je upravljanje i rukovođenje ovim Preduzećem koje je 21.03.2005. godine osnovalo Preduzeće „Crnagoracoop NB“ D.O.O. – Danilovgrad čime postaje vlasnik kompletnog paketa akcija tj.  vlasnik kapitala sa učešćem 100% i na sebe preuzima sva svoja prava i obaveze.

Ovo Preduzeće se bavi preradom i pakovanjem kafe, proizvodnjom čokolade i čokoladnih dezerata, pakovanjem raznih praškastih i zrnastih prehrambenih proizvoda(pirinač, šećer, začini, čajevi i sl.) kao i prometom navedenih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu. Preduzeće posjeduje i carinsko skladište tipa "A".

Vlasnik privrednog subjekta „Crnagoracoop NB“ D.O.O. – Danilovgrad je i većinski vlasnik privrednog subjekta „Crnagoracoop“ A.D. – Danilovgrad - cca. 72%, ostali vlasnici su manjinski akcionari i fondovi republike Crne Gore.

Proizvodi „Crnagoracoop“ proizvedeni su od prirodnih sirovina bez upotrebe svih vrsta aditiva, emulgatora, vještačkih aroma i boja, o čemu svjedoče dobijeni najveći Međunarodni sertifikati za kvalitet proizvodnje HACCP standard i  ISO 22000 sertifikat za sigurnost i bezbjednost proizvodnje.

Fabrika „Crnagoracoop“ se nalazi u Danilovgradu koji je lociran na magistralnom putu između Podgorice i Nikšića. Od glavnog grada Crne Gore Danilovgrad je udaljen        18 km,  a od Nikšića 35 km. Drumskim, željezničkim, pomorskim i avionskim saobraćajem Danilovgrad je odlično povezan sa državama Ex – Jugoslavije i ostalim državama Jugoistočne Evrope. Danilovgrad se nalazi u neposrednoj blizini 10 – 15 km. od projektovanih Medjunarodnih saobraćajnica i to auto put Bar – Boljari – Beograd, i Jadransko  - Jonske saobraćajnice  koja  povezuje  Hrvatsku  i  ostale  zemlje  Zapadne Evrope preko Crne Gore za Albaniju i druge zemlje Jugoistočne Evrope i Bliskog Istoka. Danilovgrad se nalazi na željezničkoj pruzi Podgorica – Nikšić koja je povezana sa željezničkom prugom Bar – Beograd. Pomorska luka Bar udaljena je 85 km. od Danilovgrada. Aerodrom u Podgorici je udaljen 25 km,  a razni avio prevoznici kao „JAT“, „Montenegroairlines“, „Adria“ i dr. pružaju adekvatnu mogućnost prevoza do svih Svjetskih destinacija.

Identitet Brenda „Crnagoracoop“ je direktno povezan sa sopstvenom Državom, tako da vizuelno i verbalno asocira, manifestuje i predstavlja ime svoje Države, što predstavlja posebnu čast i privilegiju ovom privrednom Kolektivu.

Prepoznatljivost Brenda „Crnagoracoop“ je implementirana u zaštićenosti žigova njenih proizvoda i to:  zaštitni znak „CG“; zaštitni znak „Čiča Gliša“;  zaštitni znak „Montella“;  zaštitni znak „Filko“,  kao i u nagradama koje je u svom dosadašnjem radu osvojio privredni subjekat „Crnagoracoop“ na prestižnim domaćim i internacionalnim sajmovima, kao i kod vodećih internacionalnih institucija u okviru prehrambene proizvodnje.

U cilju daljeg razvijanja i unapređenja poslovanja oba privredna subjekta su obaveza poslovodstva u kontinuiranom održavanju već postojećeg Brenda na domaćem i inostranom tržištu kao i njihovoj nesebičnoj predanosti radu u ovoj Kompaniji.